Inici     Qui som     Introducció     Climatització     Electrodomèstics     Altres

Autodiagnòstic per a l'eficiència
i l'estalvi energètic

xarxa per una transició energètica justa

Les factures de la llum son massa elevades?​
bolsillo
No pots mantindre ta casa a una temperatura raonable?
frio

Recuperem el control sobre el nostre consum!

Seguint aquestes recomanacions pots estalviar en consum energètic i mantindre la casa en bones condicions.

Els aspectes més importants són la climatització, els electrodomèstics i l’aigua calenta, que en conjunt sumen el 80% del consum total d’una llar.

Recomanem seguir tres passos per a cadascun dels aspectes a revisar:

PAS 1

Quin és el problema i la seua importància

PAS 2

Com comprovar si t'afecta el problema

PAS 3

Quines solucions pots aplicar

Per saber si ha millorat la situació, és important fer les comprovacions del pas 2 després d’introduir canvis. Aquestes comprovacions cal fer-les en dies amb condicions similars per a poder comparar.

CLIMATITZACIÓ

Temperatura, humitat i qualitat de l'aire

1

L’activitat que requereix el major consum energètic a la majoria dels habitatges és la calefacció.

2

Per mantindre la temperatura, és fonamental tindre un bon aïllament: intentar escalfar una casa mal aïllada és com intentar omplir d’aigua un poal foradat.

3

La humitat i la qualitat de l’aire també son importants per afavorir un bon estat de salut.

Com ho pots comprovar?

Les caixes de les persianes son les que és més probable que tinguen fugues, especialment si son de fusta i antigues.

Fer aquesta comprovació també permet comparar diferents fugues; evidentment, les que deixen entrar un corrent d'aire més fort son les més greus.

Generalment, hi haurà una part de la casa més freda, en la que cal concentrar més l'atenció.

De vegades també és important tindre en compte les parets que donen a l'exterior, és a dir, les que no tenen altres cases a l'altra banda.

Una humitat molt alta, i els fongs que l'acompanyen, poden provocar o empitjorar problemes de salut.

Els productes químics com productes de neteja, dissolvents, o pintura, també poden provocar problemes de salut si s'acumulen i es respiren molt de temps.

Com ho pots corregir?

En el cas de les caixes de les persianes, de vegades és necessari reparar la pròpia caixa, o canviar per complet la persiana.

Quan siga possible, també es poden substituir les finestres per altres amb millor tancament, les batents tanquen millor que les corredisses.

En alguns casos, si l'amplada de l'àmpit de la finestra ho permet, fins i tot es poden posar unes altres finestres per fora de les ja existents.

En el vídeo de sota es pot veure com posar els rivets. Es poden posar al voltant de portes i finestres, i també per sota de les portes, però sempre convé prioritzar les parts més fredes, començar per les finestres i acabant per les portes interiors.

Amb aquesta senzilla acció es poden resoldre pràcticament tots els problemes de humitat i qualitat de l'aire a l'interior.

En general, convé obrir persianes o finestres quan la temperatura a l'exterior és més agradable que a l'interior.

És important tindre en compte aquestes opcions quan es decideix fer una reforma o renovació.

ELECTRODOMÈSTICS

Eficiència i bones pràctiques

1

La majoria d’electrodomèstics consumeixen poc però durant tot el dia, i el consum s’acaba acumulant.

2

Hi ha uns pocs electrodomèstics que consumeixen més: la nevera ja que està tot el dia encesa, i l’escalfador d’aigua, la rentadora, el rentaplats i la cuina perquè tots generen calor.

Com ho pots comprovar?

Per fer servir un mesurador de consum, simplement connecta'l a un endoll i després endolla el que vulgues mesurar damunt. Normalment es pot mesurar la potència (en Watts, W) o el consum (en kilo Watts hora, kWh). Un kWh és el que consumeix un aparell de 1000W funcionant seguit durant una hora.

Per saber aproximadament el consum mensual, multiplica la mesura per 30.

Per saber aproximadament el consum mensual, multiplica la mesura per la quantitat de vegades que fas servir cada electrodomèstic al mes.

Com aquests electrodomèstics consumeixen poc, si es mesuren per separat potser no s'arriba a detectar consum, però si que es pot veure la potència de cadascun.

Si mesurant un dia la mesura és molt menuda (0,1kWh per exemple), pots deixar-ho dos o tres dies.

Per fer la comparativa és important comparar els consums mensuals aproximats de cada aparell.

Com ho pots corregir?

Quan s'escull una bombeta és important, a més de quant consumeixen, saber quantes hores té de funcionament. Les bombetes LED generalment duren deu vegades més que altres.

Encara que cadascú té les seues preferències, en general no és necessari tindre la nevera al màxim de potència.

La major part de les pèrdues de la nevera venen d'un mal tancament de la porta, és important tindre la costum de tancar-la sempre bé, i si es veu que no ajusta, netejar bé la goma i la porta o directament canviar la goma.

La temperatura alta en la rentadora només és necessària quan la roba està molt bruta, amb taques de greix. Si només es volen eliminar olors, amb aigua freda o a 30ºC és suficient, i no es corre el risc de mesclar colors.

A més, tant les rentadores com els rentaplats normalment tenen un programa «ECO» més eficient. Aquest programa sol dur la etiqueta «ECO», «Baix consum» o similar.

En el mercat lliure hi ha moltes tarifes diferents. Si la teua tarifa és plana o de preu fix, l'hora a la que fas servir la electricitat no té importància.

Si tens una tarifa de discriminació horària per trams, les hores més barates son de 12 de la nit a 8 del matí, i en cap de setmana o festius.

Si tens una tarifa indexada per hores, o estàs en el mercat regulat (PVPC), pots saber cada dia quines hores seran més barates al dia següent a partir de les 9 de la nit, consultant la web de Red Eléctrica Española, la web Tarifa Luz Hora, o les seues respectives APPs per a mòbil, RedOS i TarifaLuzHora.

L'escalfador d'aigua suposa un dels majors consums de la llar. Si tens uns horaris de ús d'aigua calenta regulars, és convenient tindre'l encès només les hores anteriors.

Segurament caldrà que ajustes la temperatura de l'escalfador i la quantitat d'hores que s'encén segons la capacitat de l'acumulador (en litres d'aigua) i quantes persones viuen a casa. Pots començar amb la situació actual, i reduir progressivament la temperatura i les hores que s'encén fins que comences a notar que s'acaba l'aigua calenta abans d'hora.

És un costum fàcil d'adquirir i que estalvia una despesa completament innecessària.

ALTRES

Factura i estat de la instal.lació

1

La factura de la llum és complicada, té molts conceptes canviants.

2

Una instal·lació inadequada o defectuosa pot ser un perill per a qui la fa servir i pot generar consums addicionals.

3

Potser tens consums dels quals no eres conscient.

Com ho pots comprovar?

N'existeixen de molt variats, com «SecurLuz Plus Hogar» o «Tu asistente 24h plus». Moltes vegades no saps que els tens contractats, i te'ls segueixen cobrant fins i tot si canvies de comercialitzadora.

Aquests tipus d'elements son senyal que la instal·lació no està en bon estat i es podria provocar un incendi.

En els comptadors intel·ligents, en pantalla es pot veure molta informació, navegant per un menú fent servir un botó. En general, una pulsació curta serveix per a passar al següent element del menú, i una pulsació llarga serveix per «entrar» en el menú.

El valor de potència està en el menú 0.17.0, però el camí per arribar és diferent per a cada model de comptador intel·ligent.

Un model habitual és de la marca ZIV, i en aquest cas per consultar la potència cal fer:

  • Pulsació llarga (entrar a menú L1)
  • Pulsació curta (opció L4)
  • Pulsació llarga (entrar a menú L4)
  • Tres pulsacions curtes (opció L44, lectures instantànies)
  • Pulsació llarga (entrar a menú L44)
  • Tres pulsacions curtes fins arribar a la potència instantània (en kW)

Com ho pots corregir?

En general, han de permetre donar-te de baixa.

En la pàgina de la distribuidora de Iberdrola, indica la potència màxima que s'ha fet servir cada mes, en el tram punta i el tram vall.

En general, en el tram vall no és important ajustar la potència perquè és molt més barat.

Si la potència màxima utilitzada no arriba mai a un valor, es pot baixar la potència contractada fins aquest valor. També es pot baixar un poc més, i en aquest cas és possible que algunes vegades salte. Cada persona ha de considerar si li val la pena el que s'estalvia tenint en compte quantes vegades salta la llum.

Cal tindre en compte, però, que fer un canvi de potència costa diners sempre, i pujar la potència costa molts més diners que baixar-la, de manera que és millor assegurar-se abans de fer cap canvi.

Existeixen moltes tarifes diferents, de mercat lliure i regulat, etc. Però per a qualsevol tarifa sempre és segur que si es consumeix menys, es pagarà menys, i a més li estarem fent un favor al planeta.

De vegades instal·lacions defectuoses fan que hi haja un consum que, a més de ser inútil, pot arribar a ser perillós si desemboca en curtcircuits.

Un projecte de:

Amb el suport econòmic de:

Translate »